Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (2024)

Ragdoll, en kattras som gör varje hem varmare med sin närvaro och som även är Sveriges mest populära kattras. Denna magnifika katt har en omisskännlig förmåga att stjäla hjärtan med sin lugna natur och silkiga päls. Älskad över hela världen, bjuder Ragdollen in dig till en värld av mildhet och lojalitet som få andra raser kan matcha.

En Ragdoll-katt är inte bara ett husdjur, utan en vän som mjukt trampar in i ditt liv med sin milda personlighet och vänliga disposition. Att ha en Ragdoll i ditt hem betyder inte bara sällskap, utan en livskamrat som delar alla stunder, glada som sorgliga, med en oklanderlig trofasthet.

Jag har inte ångrat en minut att jag skaffade en ragdoll. Hon har verkligen blivit hela familjens favorit. Hon följer efter oss så fort hon är vaken och vill vara med och hjälpa till med dagliga sysslor som att lägga in tvätt eller när vi tränar. Hon kan också märka när man är ledsen, då kommer hon fram och lägger tassen på en som för att säga ”Jag förstår”.

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (1)

Innehållsförteckning

Vad du behöver veta om Ragdoll

Storlek :En stor katt, med en genomsnittlig höjd omkring 30-35 cm vid axlarna. Vuxna hanar kan väga mellan 5,9-9 kg, medan honor ligger mellan 3,6-6,8 kg.

Borstning :Bör ske minst 2-3 ggr/vecka.

Livslängd :12-17 år, men kan leva över 20 år med rätt vård.

Ute/Innekatt :Ragdollen trivs bäst som innekatt. Om du väljer att låta din katt vara utomhus, bör det vara i en säker, inhägnad trädgård eller under övervakad lektid.

Fäller hår :Ja, en hel del, men ändå mindre än många andra långhåriga kattraser.

Barnvänlig :Ja, Ragdolls är mycket barnvänliga och blir utmärkta familjekatter.

Aktiv eller stillsam :Har i grunden en mycket lugn natur, men de har även en starkt lekfull sida och är därmed relativt aktiva.

Talför :Generellt inte särskilt talföra eller högljudda tack vare sin milda natur. De har en mjuk och melodisk röst.

Allergivänlig ras :Nej, de klassas inte som en mindre allergen kattras. Med det sagt, så har Ragdoll väldigt lite underull så personer som är pälsallergiker kan tåla Ragdoll bättre än andra kattraser. Det är dock viktigt att borsta pälsen ofta då.

Socialt behov :Ragdoll är en mycket social kattras som interagerar väl både med människor och andra djur.

Hur är Ragdoll – En sammanfattning

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (2)

Ragdoll är en lugn och mysig katt som gärna följer dig runt i hemmet och vill ofta vara med i dina dagliga sysslor. Den är gosig men vill inte nödvändigtvis ligga i ditt knä eller bli buren hela tiden. Oftast vill den vara med dig men gärna ligga någonstans i din närhet, gärna på golvet, ragdoll letar sig mer sällan till högre höjder vilket är vanligt för andra raser. Hur mycket katten vill bli buren eller mysa i ditt knä är individuellt och beror på hur den har socialiserats. Den är lekfull och du bör räkna med att leka med den varje dag. Detta är en ras som passar människor som jobbar hemma mycket. Ragdollen gillar inte att vara ensam mycket. Den mår bäst när dess människor är hemma. Den är inte överdrivet aktiv utan den gillar att ligga och slappa men den kan bli riktigt livlig när den leker. Ragdollen är ett ypperligt val för barnfamiljen då den gillar människor och uppmärksamhet. Den är väldigt mild i sitt sätt och har bra tålamod med barn. Den kan även vara ett alternativ för en del allergiker, men inte alla.

Beskrivning av Ragdoll

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (3)

Storlek och Utseende

Ragdolls ärvde namnet från sin tendens att bli helt avslappnade, likt en trasdocka, när man lyfter upp dem. Det innebär dock inte att man ska bära dem som en trasdocka. Precis som andra katter vill ragdollen känna stöd under tassarna så de inte är så utsatta. Men det är inte allt som definierar dessa små vänner. Deras fysiska attribut är lika fascinerande.

  • Genomsnittlig vikt och höjd:En fullvuxen Ragdoll-hane väger mellan 5,9 till 9 kg, medan honorna tenderar att vara lite mindre och väger mellan 3,6 till 6,8 kg. Ragdoll är bland de större huskattraserna med en genomsnittlig höjd omkring 30-35 cm vid axlarna. De är långa och muskulösa.
  • Ögonfärg:Deras blå ögon är stora och uttrycksfulla, oftast i en djup blå nyans som kan variera i intensitet.
  • Päls:
    • Längd:Ragdolls har en medellång till lång päls som är mjuk och silkig till känslan.
    • Kvalitet:Pälsen har en tendens att vara mindre benägen att tova sig jämfört med andra långhåriga raser.
    • Kännetecken:De har en mask av mörkare färg runt ansiktet, öronen och svansen, med en ljusare kroppsfärg.
  • Färgvarianter och mönster:Ragdolls kommer i en mängd färger som seal, blå, choklad, lila, röd och creme, samt tre mönster: colorpoint, mitted och bicolor.

Jämförelse av Ragdolls storlek med andra kattraser

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (4)

Det tar 3-4 år innan Ragdollen är fullvuxen. De växer lite stötvis så i perioder kan de verka lite oproportionerliga innan alla kroppsdelar vuxit ikapp. Min ragdoll har i perioder under hennes uppväxt sett ut som hennes huvud är lite för litet för sin kropp för att några veckor senare se mer proportionerlig ut. Ragdolls är ganska stora jämfört med många andra kattraser. Nedan ser du en tabell som jämför Ragdoll med några andra populära kattraser:

KattrasGenomsnittlig vikt, hane (kg)Genomsnittlig höjd (cm)
Ragdoll5,9 – 9,030 – 35
Siames4,0 – 6,025 – 30
Maine Coon6,8 – 11,325 – 41
Perser3,5 – 7,025 – 30

Personlighet & Temperament

Ragdoll-katternas temperament är lika mjukt som deras päls. De är kända för sin milda och lugna natur, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur.

Karakteristiskt temperament för Ragdolls

Ragdolls är ofta beskrivna som hundlika, eftersom de gillar att följa sina ägare från rum till rum och vara involverade i deras dagliga aktiviteter. De är tysta, vänliga och mycket anpassningsbara till sin omgivning. De finner stor glädje i att vara i människors sällskap och trivs bäst när de får den kärlek och uppmärksamhet de förtjänar.

Ragdoll tycker inte om att vara ensamma under längre perioder. En Ragdoll som lämnas ensam hemma under arbetsdagen hela veckan kan bli deprimerad. Så om man vet med sig att katten kommer att vara ensam mycket så bör man ha två katter.

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (5)

Sociala förmågor

Ragdollen är mycket social och interagerar väl både med människor och andra djur. De är:

  • Tillmötesgående:De anpassar sig lätt till nya miljöer och situationer, vilket gör dem till enkla följeslagare för de som kanske flyttar ofta.
  • Vänliga:De är kända för sin vänlighet och acceptans mot andra husdjur och barn, Ragdollklubben säger att Ragdollen är en perfekt familjekatt (och jag håller med).

Vänlighet och tillgivenhet

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (6)

Deras vänlighet sträcker sig bortom deras interaktioner med andra djur. Ragdolls är:

  • Tillgivna:De skapar starka band med sina ägare och visar ofta sin kärlek genom att kela och söka fysisk närhet.
  • Trogna:De är mycket trofasta mot sin familj och ofta där för att ge tröst när det behövs som mest.

Lekfullhet och aktivitetsnivå

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (7)

Trots sin lugna natur, har Ragdolls en lekfull sida. De är:

  • Lekfulla:De gillar att leka med leksaker, speciellt de som utmanar deras intellekt. De tycker om att lösa puss*l och leka med interaktiva leksaker.
  • Intelligenta:Deras intelligens framträder när de snabbt lär sig nya tricks och spel, vilket gör det roligt att utmana dem.

Interaktion med människor och andra djur

I och med att de är sällskapliga av naturen så trivs Ragdolls med umgänge. De är:

  • Sällskapliga:De älskar att spendera tid med sin familj, vare sig det är att kela på soffan eller leka i trädgården.
  • Fredsälskande:De kommer överens väl med andra husdjur och undviker konflikter, vilket gör dem till en utmärkt kompanjon i ett hem med andra djur.

Ragdoll-katternas milda och tillmötesgående natur, kombinerat med deras vänlighet och lekfullhet, gör dem till en underbar kompanjon för de flesta hem.

Här nedan kan ni spana in en dag i en Ragdolls liv:

Historia och ursprung

Ragdoll-kattrasen har en fascinerande och något mystisk historia som går tillbaka till 1960-talet i Kalifornien, USA. Rasens skapare, Ann Baker, var en kattuppfödare som fascinerades av en viss katts ovanliga temperament och utseende. Från detta ursprung har Ragdoll-katten blivit en av de mest älskade kattraserna runt om i världen.

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (8)

Ursprunget till Ragdoll-rasen

Ann Baker, upptäckte en vit långhårig huskatt vid namn Josephine som hade en särskilt mild och lugn natur, tillsammans med en förmåga att bli helt avslappnad när hon lyftes upp. Ann blev fascinerad och bestämde sig för att utveckla en ny kattras med liknande egenskaper.

  • Genetiskt Experiment:Genom en korsning av Josephine med andra katter med önskvärda egenskaper, började Ann att forma Ragdoll-rasen. Hon valde katter baserat på deras temperament, storlek och pälskvalitet, och skapade en ras med en unik personlighet och unikt utseende.
  • Rasens Namn:Namnet ”Ragdoll” kommer från deras förmåga att slappna av och bli som en ”trasdocka” (ragdoll på engelska) när de lyfts upp eller kramas.

Hur och var rasen utvecklades över tid

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (9)

Över tid, har andra uppfödare fortsatt att utveckla rasen, och Ragdolls har spridit sig över hela världen.

  • Uppfödarintresse:Efter de ursprungliga avelsframstegen blev andra uppfödare intresserade av rasen, och bidrog till dess utveckling och popularitet.
  • Internationell Erkännande:Ragdoll-rasen blev formellt erkänd i USA under 1960-talet, men det dröjde till 1990-talet innan rasen vann bredare erkännande internationellt.
  • Rasklubbar:Idag finns det många Ragdoll-rasklubbar över hela världen som arbetar för att bevara och främja rasens unika egenskaper och skönhet.

Ragdoll-katternas historik är en berättelse om passion och engagemang från uppfödare som ville skapa en unikt mild och vänlig kattras. Deras arbete har resulterat i en ras som fortsatt är en favorit bland kattälskare runt om i världen.

Vård, hälsa och skötsel av Ragdoll

Ragdolls är inte bara charmiga till sin natur, utan också relativt lättskötta jämfört med många andra kattraser. Dock kräver deras långa päls och stora storlek en del överväganden när det gäller skötsel och hälsa.

Genomsnittlig livslängd och hälsoproblem hos Ragdoll

Ragdoll-katter har en genomsnittlig livslängd på 12 till 17 år, även om många kan bli över 20 år med rätt vård. Några hälsoproblem är mer vanliga hos Ragdolls, inklusive:

  • Hjärtproblem:Hjärtproblem som hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är mer vanligt hos Ragdolls än hos flera andra kattraser. Regelbundna veterinärkontroller och tidig upptäckt kan hjälpa till att hantera detta tillstånd.
  • Genetiska sjukdomar:Ragdolls kan också vara benägna för vissa genetiska sjukdomar. Att köpa katten från ansvarsfulla uppfödare som testar sina avelsdjur för kända genetiska problem kan hjälpa till att undvika framtida hälsoproblem.

Scandinavian Ragdoll Club rekommenderar att man testar sin Ragdoll med följande tester:

Skötsel och underhåll

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (10)

Att ta hand om din Ragdoll behöver inte vara en belastning. Här är några skötselrutiner:

  • Päls:Pälsen har en silkeslen textur och är därmed mindre benägen att trassla ihop sig, men deras långa päls behöver ändå regelbunden borstning, minst två till tre gånger i veckan, gärna dagligen, för att hålla den i gott skick. För att slippa otrevliga överraskningar så kan det vara klokt att hålla deras päls lite kortare runt baken. Annars fastnar det lätt bajs som de drar med sig ur kattlådan, vilket jag erfor ganska tidigt.
  • Öron och ögon:Kontrollera och rengör Ragdollens öron och ögon regelbundet för att förhindra infektioner.
  • Klorna:Klorna bör klippas regelbundet, oftast var tredje till fjärde vecka.
  • Tandhygien:Regelbunden tandborstning kan hjälpa till att förebygga tandköttssjukdomar och andra munhälsoproblem.

Näring och utfodring

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (11)

Ragdolls är stora katter och kan ha en tendens att gå upp i vikt. En välbalanserad kost och regelbunden motion är nyckeln till att hålla din Ragdoll hälsosam och öka livslängden. Dessa katter har, som andra raser, unika näringsbehov som bör beaktas när man planerar deras diet.

  • Kvalitetsfoder:Ett högkvalitativt foder som är rikt på protein och låg i korn är oftast att föredra för Ragdolls. Protein är viktigt eftersom de är stora och muskulösa. Korn som majs, vete och soja används ofta som fyllmedel i lågkvalitativ kattmat, men de erbjuder inte den näring som katter behöver och kan vara svåra för vissa katter att smälta.
  • Färskt vatten:Tillgång till färskt, rent vatten är avgörande. Ragdolls bör ha konstant tillgång till vatten för att undvika uttorkning samt stödja deras allmänna hälsa.
  • Kontrollerade portioner:På grund av deras stora storlek kan Ragdolls ha en tendens att överäta eller gå upp i vikt. Att mäta ut portioner och följa förpackningsanvisningarna eller veterinärens rekommendationer kan hjälpa till att kontrollera deras vikt.
  • Matrutin:En regelbunden utfodringsrutin med fastställda tider för måltider hjälper till att upprätthålla en hälsosam vikt och matsmältning. Det kan också bidra till att förhindra tiggande och överdriven matning.
  • Tillskott:Om din Ragdoll har speciella hälsobehov eller om din veterinär rekommenderar det, kan kosttillskott vara en del av din katts diet. Detta kan inkludera omega-fettsyror för hud och päls, eller glukosamin och kondroitin för ledhälsa.
  • Godbitar:Godbitar bör ges måttligt och bör inte utgöra mer än 10% av din Ragdolls dagliga kaloriintag. Välj nyttiga godbitar som bidrar till deras näringsintag snarare än tomma kalorier.

Det är alltid bra att rådgöra med en veterinär som kan erbjuda personliga råd och rekommendationer baserade på din Ragdolls specifika hälsotillstånd och behov.

Är Ragdoll barnvänliga?

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (12)

Ragdoll-katter är kända för sin milda och lugna natur, vilket gör dem till utmärkta kompanjoner för barn. Här är några anledningar till varför Ragdolls och barn oftast går bra ihop:

  • Tålamod:Ragdolls har ett anmärkningsvärt tålamod och tolerans, vilket är särskilt fördelaktigt när de interagerar med små barn som kanske inte alltid vet hur man hanterar djur på ett varsamt sätt.
  • Vänlig Natur:Deras vänliga och tillgivna natur gör dem till en av de mest barnvänliga kattraserna. De trivs i sällskap och har ofta inga problem med att umgås med barn och andra husdjur.
  • Låg Aggressionsnivå:Ragdolls är kända för att ha en mycket låg aggressionsnivå och de tenderar inte att använda sina klor i onödan. Detta minskar risken för olyckor när en Ragdoll leker med barn.
  • Lekfullhet:Medan de är mer avslappnade och lugna jämfört med andra kattraser, har Ragdolls en lekfull sida och kan vara underhållande kompisar för barn som är tillräckligt gamla för att leka på ett säkert och ansvarsfullt sätt med dem.

Det är viktigt att notera att oavsett kattras, bör interaktioner mellan små barn och katter alltid övervakas av en vuxen. Att undervisa barn i hur man behandlar djur med respekt och försiktighet är avgörande för att säkerställa en positiv och säker relation mellan dem.

Godkänd som ras

Ragdoll godkändes som ras i FIFe 1990 – utan certifikaträtt – och vid FIFes GF 1991 fick den fullt godkännande (maskad och bicolour). Vid FIFes GF 1998 blev även mitted helt godkänd.

1992 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: RAG Engelskt namn: Ragdoll

Att välja en Ragdoll

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (13)

Innan du väljer en Ragdoll kan du göra en del undersökningar och överväganden. Här är några steg och tips för att säkerställa att du gör det bästa valet:

  • Forska om rasen:Att förstå Ragdolls temperament, storlek och vårdbehov är viktigt för att säkerställa att rasen är rätt match för dig och din familj.
  • Besök uppfödare eller katthem:Att personligen besöka uppfödare eller katthem ger dig möjlighet att interagera med Ragdolls och få en känsla för deras personlighet och beteende. Sök katthem här.
  • Fråga frågor:Ställ många frågor till uppfödare eller adoptionspersonal om kattens hälsa, temperament och bakgrund.
  • Kontrollera hälsocertifieringar:Begär att få se hälsocertifikat och vaccinationsjournaler för att säkerställa att katten är frisk och väl omhändertagen.
  • Överväg en äldre katt:Om du inte har tid eller energi att hantera en kattunge kan det vara värt att överväga att adoptera en äldre Ragdoll som redan är tränad och socialiserad. En kattunge är gullig men också ett krävande ansvar.
  • Prata ihop er hemma:Se till att alla i hushållet är på samma sida och förberedda på att välkomna en ny katt i hemmet.
  • Tänk på din livsstil:Är du ofta hemma eller har du ett hektiskt schema? En Ragdoll trivs med mänskligt sällskap, så det är viktigt att överväga hur mycket tid du kan ägna åt din nya fyrbenta vän.
  • Upprätta en säker miljö:Innan du tar hem din Ragdoll, se till att ditt hem är säkert och redo för en katt. Det inkluderar att ta bort farliga föremål och säkerställa att det finns säkra områden för katten att utforska.

Genom att ta dig tid att göra din efterforskning och förbereda ditt hem, kommer du att skapa en smidig övergång för både dig och katten.

Vad kostar det att köpa en Ragdoll?

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (14)

Att skaffa en Ragdoll-katt kan vara en dyr affär, särskilt om du väljer att köpa en från en välrenommerad uppfödare vilket vi rekommenderar. Här är en uppdelning av de kostnader du kan förvänta dig:

  • Inköpspris:Priset för en Ragdoll-kattunge från en uppfödare varierar beroende på flera faktorer inklusive uppfödarens rykte, kattungens ålder, färg, mönster och stamtavla. Priserna kan sträcka sig från omkring 6 000 SEK till över 15 000 SEK.
  • Veterinärvård:Initiala veterinärkostnader inkluderar vaccinationer, avmaskning, och eventuell sterilisering eller kastrering. Dessa kostnader kan uppgå till omkring 2 000 – 3 000 SEK.
  • Tillbehör:Du kommer att behöva grundläggande tillbehör som en kattlåda, kattsand, matskålar, och en kattsäng. Tillbehörskostnaderna kan uppgå till omkring 1 000 – 2 000 SEK.
  • Försäkring:Det är rekommenderat att teckna en försäkring för din Ragdoll för att täcka eventuella framtida medicinska kostnader. Månadspremierna varierar men räkna med omkring 150 – 300 SEK per månad.
  • Foder:Ragdolls är stora katter som kräver en näringsrik diet. Foderkostnader kan uppgå till omkring 300 – 500 SEK per månad.

Långsiktiga kostnader

Att äga en Ragdoll är ett långsiktigt åtagande som sträcker sig över 10-20 år. Långsiktiga kostnader inkluderar fortsatt veterinärvård, försäkring, foder, tillbehör, och eventuell grooming. Det är viktigt att budgetera för dessa löpande kostnader för att säkerställa att din Ragdoll får den vård och uppmärksamhet den behöver.

Att förstå de initiala och långsiktiga kostnaderna är viktigt för att säkerställa att du är redo för det ekonomiska åtagandet som kommer med att äga en Ragdoll-katt.

Köpakatt.se kan du hitta säljannonser från SVERAK-anslu*tna uppfödare för Ragdoll. Köpakatt.se drivs av SVERAK.

FAQ om Ragdoll

Hur mycket fäller Ragdolls?

Ragdolls har en tendens att fälla mindre än många andra långhåriga kattraser. Deras päls är mindre benägen att tova sig, vilket gör dem relativt lättskötta. Regelbunden borstning, 2-3 ggr i veckan, hjälper till att hålla fällningen under kontroll.

Är Ragdolls bra med barn och andra djur?

Ja, Ragdolls är kända för sin milda och vänliga natur. De går ofta bra ihop med barn och andra husdjur, inklusive andra katter och hundar.

Hur länge lever Ragdolls?

Den genomsnittliga livslängden för Ragdoll är någonstans mellan 12-17 år. Med rätt vård och uppmärksamhet, kan Ragdolls ibland leva över 20 år. En balanserad kost, regelbunden veterinärvård, och en säker inomhusmiljö bidrar till en längre livslängd. Läs mer om hur du kan förlänga livslängden på din katt här.

Behöver Ragdolls mycket motion?

Ragdolls är generellt sett lugna och lågaktiva katter, men de uppskattar ändå en viss mängd lek och stimulans. Leksaker, klätterträd och interaktion med sina mänskliga kompisar kan hjälpa till att hålla dem aktiva och friska.

Måste man ha två ragdoll?

Det är inte nödvändigt att ha två Ragdolls, men att ha en annan katt kan erbjuda sällskap och ökad social interaktion, vilket kan vara fördelaktigt för en social och tillgiven ras som Ragdoll. Om katten kommer att vara ensam mycket så bör man ha två katter för att den inte ska bli deprimerad.

Är Ragdolls gosiga?

Ja, Ragdolls är kända för att vara väldigt gosiga och tillgivna, ofta jämförda med hundar i sitt sätt att söka mänsklig interaktion och närhet. Deras lugna och vänliga temperament gör dem till utmärkta sällskapsdjur för dem som uppskattar en katt som gärna tillbringar tid i knäet eller nära sin ägare.

Du kanske även är intresserad av:
Vad du bör tänka på redan innan du skaffar katt.
Att tänka på när man adopterar katt.
Undvik dessa misstag när du köper katt.

Referenser:

Scandinavianragdoll.com

Ragdollklubben.com

https://www.ragtastic-cattery.com/ragdoll-breed-history

https://www.sverak.se/for-kattagare/raskatt/kattraser/ragdoll/

Om vår författare:

Joakim Flisberg

Jag har alltid älskat katter. I min ungdom umgicks jag mycket med olika bondkatter och har alltid fascinerats av katters olika personlighet och beteenden.Idag har jag en Ragdoll-hona som är helt fantastisk. Hon är en lekfull, kärleksfull och lite lat livsnjutare. Hon älskar att brottas med min hand eller lägga sig på tangentbordet när jag sitter och jobbar.

Ragdoll - allt du behöver veta om kattrasen Ragdoll (2024)

FAQs

What is the Ragdoll cat test? ›

DNA test results will indicate if the cat has the mutation on 1 copy of its 2 gene copies (called heterozygous) or both gene copies (hom*ozygous). Most cats that are heterozygous for the mutation will NOT get sick.

Is 12 old for a Ragdoll cat? ›

All about Ragdolls

The Ragdoll cat doesn't reach full maturity until they are four years of age and the normal life expectancy is 12 to 17 years. This means the average Ragdoll lifespan is around 14 to 15 years. However, with the right diet and good veterinary care, they can sometimes go on to live well beyond that.

What is so special about Ragdoll? ›

Ragdoll Cats are a relaxed and patient breed. Ragdoll cats are known for their playful personalities, relaxed temperaments, and bright blue eyes. If you're looking for a loving cat that will easily fit into a busy home, the Ragdoll could be an ideal breed for you.

What is a fair price for a ragdoll kitten? ›

Adoption or Purchase Price: The cost of adopting or purchasing a Ragdoll cat can vary greatly depending on where you live and where you get your cat. On average, the cost of adopting a Ragdoll cat can range from $50 to $200, while the cost of purchasing a purebred Ragdoll from a breeder can range from $400 to $2,500.

Is Ragdoll a lazy cat? ›

This is a large, stocky breed and they are inclined towards laziness if not encouraged and motivated to play and move. This can cause cat weight issues, so plan on spending some time each day playing with your Ragdoll, inventing chasing and hunting games, and encouraging climbing cat trees and other play equipment.

Are Ragdoll cats not smart? ›

Ragdolls are intelligent and eager to please. As their name suggests, they are known to go floppy and put up little resistance when picked up — either by their owner or by a stranger. This trait, along with their long, silky fur, makes Ragdoll cats sought after by many.

How long will my Ragdoll cat live? ›

12-17 years

Will my 12 year old cat accept a kitten? ›

Once they get used to each other, kittens and senior cats can keep each other company while you're away. Ultimately, you'll want to think twice before introducing a new kitten to the family. Your senior cat might take it well, but there's a chance they won't.

How old is a 12 year old cat in cat year? ›

How old is my cat in human years?
Age of CatIndoor Cat: Equivalent Human Age (Years)Outdoor Cat: Equivalent Human Age (Years)
8 years4872
10 years5688
12 years64104
14 years72120
10 more rows

Do all purebred Ragdolls have blue eyes? ›

Their striking blue eyes are a trademark, so to speak, of this loveable and cuddly ball of fur. But do all Ragdoll cats have those striking blue eyes? The short answer is that only purebred Ragdoll cats have blue eyes. Come with us to explore this loveable feline more in-depth.

Are male or female Ragdolls more affectionate? ›

Male Ragdolls are infamous for their clinginess and are attention seekers by nature. They're outgoing and typically get along with humans and other pets. Mr Ragdoll likes to cuddle and is more sociable than the females. Female Ragdoll cats are calmer but don't mistake their mellow nature for apathy.

Why is my Ragdoll so clingy? ›

The most clingy cat breeds are considered to be Ragdolls, Maine Coons, Siamese, Burmese and Devon Rex cats, as these cats are highly social, value companionship and have a playful nature.

What is the rarest Ragdoll? ›

One of the rarest colors found in Ragdoll cats is lilac. This delicate hue is created by a combination of chocolate and dilution genes, resulting in a pale, soft lavender shade. Lilac Ragdolls possess a majestic elegance, accentuated by their captivating blue eyes.

How do I know if my Ragdoll is purebred? ›

Most reputable Ragdoll breeders will have documentation that certifies them as members of reputable Ragdoll breeder associations. These forms authorize them to breed and sell acknowledged Ragdoll cats and kittens. They should also be able to provide you with a certificate of authenticity regarding your Ragdoll cat.

What are cons about Ragdoll cats? ›

Everything about Ragdolls seems perfect so far (even a bit too good to be true), but not everything is ideal.
  • Not supposed to go outside.
  • Hardball when playing.
  • Vocal.
  • Sometimes like melancholic teenagers.
  • Prone to several diseases.
  • Predisposed to become obese.
May 19, 2022

What is the Ragdoll test? ›

A “ragdoll” consists of a rolled tube of moistened paper containing the seeds to be tested for germination, placed in plastic bag and stored in a warm place for several days. Seedlings are counted as they germinate and are removed, giving the percentage of actual germination.

What is cat Ragdoll technique? ›

Using the Ragdoll technique

All you have to do is hold your cat by his armpits in such a way that his legs hang over the litter box. This can also be done outside, but doing it over a litter box is a saner and more acceptable option! If your cat is not cooperating, try to calm him down by rubbing his back.

How much does HCM test cost for cats? ›

The cost per cat, per kit is $40.00 USD. You will have to mail the swab back to NC State and there are instructions on how to do a swab sample. Right now, this is the ONLY place to get the DNA Sphynx Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) Testing.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5267

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.